Tongreinigen

Tongreiniging is eigenlijk niet nieuw. Er wordt hierover reeds in de 5000 jaar oude Indiase Veda’s  melding van gemaakt. In deze Indiase oude medische boeken wordt het belang van een goed onderhoud van het gebit en mondhygiëne al omschreven.  Door de tijd heen is het in een vergeethoekje terechtgekomen. Ten onrechte,  want het is eigenlijk heel efficiënt en het hoort bij de algemene mondhygiëne. Ook onderzoek naar halitosis (slechte adem) heeft uitgewezen dat zo’n dertig procent van de bevolking daaraan lijdt. Een slechte adem kan ook psychische problemen veroorzaken, je wordt namelijk niet aantrekkelijk gevonden. Dat onderzoek heeft opnieuw aandacht gegeven aan mondhygiëne.
In Azië en de VS heb je al een tongreiniging cultuur. In Europa nu ook steeds meer en meer, maar de mensen moeten een stap zetten. Als je je tanden poetst, dan reinig je maar drie van de vijf vlakken. De andere twee bereik je met een flos. Als je dat hebt gedaan, denk je “nu zit het goed”. Maar men vergeet dat er nog iets is, namelijk je tong. De tong is heel onregelmatig van structuur door de verschillende papillen. Daardoor kunnen er voedselresten en bacteriën tussen teren. Als je je tong reinigt, ga je de voedselresten – het substraat waarop de bacteriën hun metaboolwerkingen uitvoeren –  uitdunnen en daardoor de bacteriënmassa weghalen. Het is dus ook een vorm van “ontgiften”.

 

Voordelen

Er zijn veel voordelen. Ten eerste verbetert je adem erop, omdat je dat substraat, dat zwavel produceert, ermee wegneemt. Maar niet iedereen met slechte adem zal ermee zijn probleem opgelost zien, want dat kan evengoed aan ontstoken tanden liggen of van maag-darm origine zijn. Het beslag dat op je tong zit, speelt – naast slechte adem en bacteriële kolonisatie –  ook een rol bij de cariësgevoeligheid. Want als je enkel je tanden poetst, kunnen de bacteriën van de tong via je speeksel terug naar je tanden en dan kan je eigenlijk opnieuw beginnen. Daarom is het best iedere keer vòòr het tandenpoetsen je tong te reinigen. Een ander groot voordeel is dat het ook je smaak zal verbeteren. Als al die papillen bedekt zijn met een vuile coating, dan kunnen opgeloste voedingsstoffen daar niet in doordringen.

 

Boulimie

Bij personen met boulimie die veel braken, tasten de maagzuren het tandglazuur aan. Hun tandvlakken etsen weg na een tijdje. Die zuren met zeer hoge ph worden ook in de tong gehutst en met tandenpoetsen gaat dat niet weg. Die mensen zouden veel baat hebben bij tongreiniging.
Met een tongreiniger kan je de tong niet beschadigen. Het is hetzelfde als een peeling van de huid. Het zijn afschilferende cellen en die vernieuwen zich, net zoals de huid. Door het reinigen worden de voedselresten en dergelijke weggenomen zodat ook de broedplaats van bacteriën wordt vernietigd.

Praktische tips en gebruik

Dagelijks direct na het opstaan de tong reinigen, dus vòòr het tandenpoetsen. Je zult ervaren dat tandpasta  ook beter zal doorwerken en frisser zal aanvoelen. Ook is aan te bevelen ’s avonds voor het slapen gaan de tong te reinigen. Na gebruik de tongreiniger goed afspoelen. Je kan de tongreiniger gewoon bewaren bij de tandenborstel.

Advertenties

Over Victor Manhave

Studied Ayurveda from '91-'95 in Mumbai (Bombay) Studied Medicine from '96-'02 in Rotterdam at Erasmus Medical Centre Ayurveda Clinic in Rotterdam

Geplaatst op maart 8, 2015, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: