Triphala, een uniek Ayurvedisch preparaat

ImageTriphala behoort tot één van de meest gebruikte kruidenformules in de Ayurvedische geneeskunde. De letterlijke vertaling van het woord Triphala is ‘Drie vruchten’. Triphala is samengesteld uit  gelijke hoeveelheden van het poeder van drie gedroogde vruchten, te weten de Indiase kruisbes (Sanskriet:Amalaki, Latijn:Emblica officinalis), de Zwarte myrobalaan (Sanskriet:Vibhitaka, Latijn:Terminalia belerica) en de Myrobalaan (Sanskriet:Haritaki, Latijn:Terminalia chebula). In alle eeuwenoude tekstboeken van de Ayurveda wordt Triphala geroemd als een krachtgevend middel dat het bloed zuivert en het spijsverteringskanaal reinigt. Het werkt licht laxerend en heeft de eigenschap dat het de spijsvertering in balans brengt en de eliminatie van spijsverteringsslakken bevordert. Triphala speelt, als mono-remedie of in combinatie met andere kruiden, een grote rol in de behandeling van een grote hoeveelheid aandoeningen. Men zou kunnen stellen dat het bij elk ziekteproces kan worden ingezet.

Triphala is van oudsher verkrijgbaar als fijn poeder. Dit poeder wordt, om in te nemen, traditioneel gemengd  met ghee (geklaarde boter), warm water of honing. Tegenwoordig treft men het ook vaak gecapsuleerd of getabletteerd aan. Er zijn vele manieren om Triphala te verwerken, zoals in medicinale oliën, in decocties, in confituren of in, door fermentatieprocessen gemaakte, wijn (Asava/Arishta). In de Ayurvedische farmacopee wordt Triphala geschaard onder de Rasayana. Rasayana is een Sanskriet term voor middelen die de algemene gezondheid bevorderen en het leven verlengen. Rasayana worden ook wel verjongingsmiddelen genoemd en kennen een groot belang in de Ayurveda. Voor deze reden wordt Triphala gedurende een jaar voorgeschreven in een dosering van twee tot vier gram per dag. Het kan zelfs een leven lang ingenomen worden om de weefsels te reinigen, de spijsvertering te versterken en de zintuigen te scherpen. Men dient bij de aanschaf van Triphala er wel op te letten dat het product vers is, omdat poeders volgens de Ayurveda een beperkt (=kort) ‘schapleven’ hebben. Tabletten en capsules kunnen langer bewaard worden.

Onder een veelheid aan Ayurvedische Rasayana’s wordt Triphala bewonderd door behandelaars vanwege de betrouwbare en gebalanceerde werking. Het is zó veilig te gebruiken en wordt zó hoog gewaardeerd om zijn effectiviteit, dat een gebruikelijk aforisme onder veel Ayurvedisch artsen is: “bij twijfel, gebruik Triphala!” De auteurs van oude Ayurvedische tekstboeken noteerden dat Triphala alle smaken, behalve de zoute smaak, bevat. Doordat het zoveel smaken bevat, heeft het een breed therapeutisch venster en brengt het balans tussen de humorale principes van het lichaam. De Ayurvedische farmacologie leert ons dat de werking van een kruid hoofdzakelijk bepaald wordt door de smaak van het betreffende kruid. De drie humorale principes in Ayurveda worden Dosha’s genoemd en zijn Vata, Pitta en Kapha. Ayurveda onderscheidt zes smaken. De verschillende smaken beïnvloeden de Dosha’s. Elk ingrediënt van Triphala heeft zijn eigen specifieke werking op de Dosha’s, Vata, Pitta en Kapha. Indiase kruisbes (Emblica officinalis) wordt gezien als een Rasayana voor Pitta (ontstekings condities), Myrobalaan (Terminalia chebula) als een Rasayana voor Vata (katabolisme) en Zwarte Myrobalaan als een Rasayana voor Kapha (congestie). Triphala wordt ook beschouwd ‘Malashodana’ te zijn, en verwijdert (shodana) de giftige afvalstoffen (Mala’s) die als gevolg van een slechte vertering in het lichaam achterblijven, Ama genoemd. Indicaties van een hoge Ama belasting zijn onder andere aanslag op de tong, geringe eetlust, indigestie, constipatie, gewrichtspijn, hoofdpijn, oedeem,  en lethargie. Het routinematig gebruik van Triphala in de ochtend wordt verondersteld het lichaam te reinigen en de integriteit van het hele spijsverteringskanaal te handhaven. Met de perfecte balans tussen samentrekkende, verzachtende, verterende en laxerende eigenschappen wordt dit bereikt.

Volgens het Ayurvedisch formularium van India, wordt Triphala bereid door gelijke delen Amalaki, Vibhitaka en Haritaki te mengen. In te nemen in doseringen van drie tot zes gram, twee keer per dag voor de behandeling van flatulentie, constipatie, diabetes en oogaandoeningen. De samenstelling van dit recept kan veranderd worden al naar gelang de conditie. Bijvoorbeeld voor de behandeling van een Vata aandoening, zoals obstipatie kan de hoeveelheid Haritaki vergroot worden ten opzichte van de andere twee ingrediënten om een sterker laxerende werking te bereiken.

Afgezien van deze subtiliteiten zullen de meeste behandelaars het eens zijn dat Triphala in kleine doseringen van één tot twee gram een verjongend en gezondheidsbevorderend middel is dat gedurende lange tijd veilig kan worden ingenomen. Bij grotere doseringen (10-15 gram) heeft Triphala typisch een laxerend effect en men zal de duur van inname dan reduceren.
Van deze laxerende activiteit wordt in het algemeen aangenomen dat het veilig is voor jongeren en ouderen, omdat de verjongende eigenschappen van Triphala beschermen tegen de kwalijke gevolgen van overmatig laxeren.. Bovendien zal Triphala geen afhankelijkheid aan laxeermiddelen teweeg brengen omdat het de darmspieren versterkt en de tonus van de darm vergroot. Dit in tegenstelling tot veel andere laxeermiddelen.

De potenties van Triphala veranderen ook met de Anupana (voertuig) waarmee het wordt geconsumeerd. Een Anupana is een substantie dat de opname van de remedie bevordert. De meest gebruikelijke Anupana’s zijn warm water, ghee en honing. Bij Vata aandoeningen kan Triphala het beste worden ingenomen met twee delen ghee en één deel honing doorgeslikt met warm water. Bij Pitta aandoeningen wordt alleen het gebruik van ghee als Anupana aangeraden en bij Kapha aandoeningen, honing. Daarna volgt de inname van warm water.

Hoewel Triphala het best bekend staat als digestief tonicum, hebben vele behandelaars hun voordeel gedaan met Triphala’s krachtige werking als gezondheidsbevorderaar bij de behandeling een groot aantal aandoeningen. Zo is Triphala onmisbaar bij de behandeling van oogaandoeningen. Triphala wordt onder andere gebruikt om cataract te voorkomen, zoals dat vaak voorkomt bij mensen met suikerziekte.
Door zijn krachtige en helende eigenschappen, wint het gebruik van Triphala in het westen aan populariteit. Het is niet moeilijk voor te stellen dat Triphala ook bij de westerling een vaste plek in de medicijnkast zal krijgen, net zoals Triphala dat al duizenden jaren heeft in India.

victormanhave

Advertenties

Over Victor Manhave

Studied Ayurveda from '91-'95 in Mumbai (Bombay) Studied Medicine from '96-'02 in Rotterdam at Erasmus Medical Centre Ayurveda Clinic in Rotterdam

Geplaatst op april 18, 2012, in Uncategorized en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: