Drie effectieve natuurlijke anti-diabetica

Drie effectieve natuurlijke antidiabetica uit de ayurveda (Salacia oblonga, Momordica charantia en Gymnema sylvestre)

Salacia oblonga (Sanskriet: Vairi) is een houtachtige plant, die groeit in de bossen van India en Sri Lanka. De wortels en steel worden in de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van suikerziekte en andere aandoeningen zoals gonorroe, reuma en huidaandoeningen.

Wereldwijd is er veel onderzoek gedaan naar de werking en effectiviteit van Salacia oblonga extract. Een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Ohio State University toonde aan dat Salacia oblonga een effectief antidiabeticum en dieetmiddel is. Een klinische studie van prof. Kowsalya, concludeerde dat een dagelijkse inname 2,5 tot 5 gram van Salacia oblonga effectief kan worden ingezet om bloedglucose, serum cholesterol en triglyceriden te verlagen en HDL cholesterol te verhogen. Onderzoekers gaven extracten Salacia oblonga aan 39 gezonde volwassenen, en de resultaten waren veelbelovend. De grootste dosering van het kruidenextract (1000 milligram), verminderde het insulinegehalte en de bloedsuikerspiegel respectievelijk met 29% en 23%.

Kruiden die in de traditionele Indiase geneeskunde worden gebruikt ter behandeling van diabetes lijken het bloedsuiker- en het insulinegehalte te verlagen op een manier die vergelijkbaar is met voorgeschreven reguliere medicijnen. Salacia oblonga is meer dan 200 keer sterker dan Acarbose. Acarbose is een Alpha-Glucosidase remmer, ontwikkeld en geproduceerd door Bayer. Alpha-Glucosidase remmers zijn krachtige middelen om te hoge bloedsuikerspiegels te verlagen. Salacia oblonga bevat twee Alpha-Glucosidase remmers: salicinol en kotalanol 9.

Ethanol extracten van de wortels van Salacia oblonga tonen een remmend effect op de toename van serum glucosegehalte bij ratten toegediend met sucrose en maltose. Daarnaast heeft Salacia oblonga ook een remmende werking op “Aldose Reductase”. Er is een relatie tussen te hoge bloedspiegels van Aldose Reductase en chronische diabetische complicaties zoals perifere neuropathie, retinopathie en cataract.

Salacia oblonga bindt zich aan darmenzymen die de koolhydraten in het lichaam afbreken.  Deze enzymen, genaamd alpha-glucosidasen, zetten koolhydraten om in glucose. Als glucose komt suiker uiteindelijk in het bloed. Als het enzym zich echter bindt aan het kruidenextract in plaats van aan een koolhydraat, dan komt er minder glucose in de bloedbaan, met als gevolg een verlaging van het bloedsuikergehalte en het insulinegehalte.

Gepubliceerd onderzoek over Salacia in de gerenommeerde wetenschappelijke pers :

1.J Am Diet Assoc. 2005 Aug;105(8):1201; author reply 1201-2.
Effects of a medical food containing an herbal alpha-glucosidase inhibitor on postprandial glycemia and insulinemia in healthy adults. Heacock PM, Hertzler SR, Williams JA, Wolf BW.

2.Nutrition. 2005 Jul-Aug;21(7-8):848-54.

Effects of a nutritional supplement containing Salacia oblonga extract and insulinogenic amino acids on postprandial glycemia, insulinemia, and breath hydrogen responses in healthy adults. Collene AL, Hertzler SR, Williams JA, Wolf BW.

Image

Momordica charantia (Sanskriet: Karela) is een klimplant die behoort tot de familie Cucurbitaceae en is hierdoor een verre achterneef van de komkommer en de meloen.  De momordica komt voornamelijk voor in tropische gebieden in Azië en in centraal Amerika. Het fruit van Karela smaakt bitter, vandaar de naam ‘Bitterpompoen’. De bittere smaak is afkomstig van de hoge concentratie kinine en werd vroeger preventief gebruikt tegen malaria.

Het fruitpulp van de Momordica heeft oplosbare pectine. Galacturonzuur  wordt ook verkregen uit het pulp. De Momordica vruchten bevatten glycosiden, saponinen, alkaloïden, harsen, fenolen, vaste olie en vrije zuren. De aanwezigheid van een niet geïdentificeerd alkaloïd en een 5-hydroxytryotamine wordt ook gemeld.

De zuivere proteïne, p-Insuline genaamd, wordt in kristallijne vorm uit de Momordica charantia vruchten gewonnen. Bovendien bevat de Momordica twee proteïnen, (alpha- en bèta-momorcharin) deze remmen het AIDS-virus en hier wordt in laboratoria momenteel veel onderzoek naar gedaan.

Het residu van het etherextract van het alcoholische concentraat van de bladeren van Momordica  charantia staat bekend om de hypoglycemische activiteit en de werking is vergelijkbaar met dat van tolbutamide. ( tolbutamide bevordert de insuline-afgifte van de bèta cellen. Sinds 1962 wordt er door de reguliere geneeskunde op grote schaal van een synthetische variant gebruikt gemaakt). Daarom wordt deze plant in India gezien als plantaardige insuline.

De plant wordt ook ingezet bij verontreinigd bloed en het stimuleert milt en lever. Bij aambeien, lepra en geelzucht kan het ook effectief worden ingezet. Het helpt bij anorexia, bij aandoeningen van de galwegen en bij een branderig gevoel aan de voeten.

Image

Gymnema Sylvestre (Sanskriet: Meshashringi) is een grote houtachtige klimplant. Meshashringi is de Sanskrietnaam voor Gymnema sylvestre, een slingerplant die in Midden- en Zuid-India veel voorkomt.. Letterlijk betekent Meshashringi ‘ramshoorn’, zo genoemd naar de vorm van de scheuten. De bladeren beïnvloeden en neutraliseren, wanneer men ze kauwt, de smaak voor zoete dingen. Daarom wordt Meshashringi ook wel ‘suikervernietiger’ genoemd. Dit effect kan goed worden waargenomen bij het kauwen van een halve tablet gedurende twee minuten. Hierna wordt er gedurende tenminste twee uur geen suiker geproefd. Deze methode kan effectief worden toegepast om de behoefte aan suiker te verminderen. In India wordt Meshashringi al ongeveer 2000 jaar gebruikt ter behandeling van diabetes.

De belangrijkste eigenschap van Meshashringi is het reguleren van het bloedsuikergehalte en de glucosestofwisseling. Meshashringi verlaagt het bloedsuiker in het lichaam. De bladeren verlagen ook het (serum)cholesterol en de triglyceriden. Meshashringi bevat een organisch zuur (de gymnemazuren) met sacharineverlagende eigenschappen. Het  is antidiabetisch en diuretisch en wordt toegepast bij dysurie, diabetes en glycosurie. Tevens is deze plant een bittertonicum met ontgiftende en ontstekingsremmende werkingen.

De gymnemazuren in de bladeren van Meshashringi hebben hypoglycemische effecten. Tevens verhogen deze zuren de hoeveelheid cholesterolsteroïden, de totale hoeveelheid neutrale steroïden, galzuren en CA-gerelateerde galzuren in de ontlasting. Suppletie met het extract van Meshashringi verhoogt daarnaast de afgifte van insuline en de doorlaatbaarheid van glucose door de celwand, waardoor voedingsstoffen makkelijker omgezet kunnen worden en niet uiteindelijk in vetweefsel opgeslagen worden.

Image

Advertenties

Over Victor Manhave

Studied Ayurveda from '91-'95 in Mumbai (Bombay) Studied Medicine from '96-'02 in Rotterdam at Erasmus Medical Centre Ayurveda Clinic in Rotterdam

Geplaatst op maart 26, 2012, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: