Ama, de grote ziekmaker

Het concept ‘Ama’ in de Ayurveda staat voor alle onvoldoende gemetaboliseerde zaken in het lichaam. Niet alleen voedsel dat onvoldoende verteerd is maar ook niet materiele zaken zoals emoties. Letterlijk betekent Ama ongekookt. Als het ware is ons lichaam in het geval van Ama-ophopingen niet in staat dit te metaboliseren.

Het metabolisme wordt in de Ayurveda Agni genoemd. Agni betekent vuur (verbrandingsvuur). Ayurveda vergelijkt het spijsverteringsvuur dan ook met een kampvuur en geeft de volgende vergelijking: als een kampvuur nog slechts smeult en bijna uitgaat is het niet wijs daar grote blokken hout op te gooien maar dient het aangewakkert te worden met licht materiaal als takjes en spaanders. Als het vuur dan weer beter brandt kan er steviger materiaal ingegooid worden. Naar analogie van het kampvuur dient onze spijsvertering benaderd te worden. In geval van Ama, onverteerd materiaal in het lichaam dient de spijsvertering versterkt te worden met een licht makkelijk verteerbaar dieet. Denk daarbij aan soepen of gekookte groenten.

‘Alles wat al aan vuur het bloot gestaan buiten het lichaam is makkelijker te verteren voor het vuur van het lichaam’, is een andere uitspraak in de Ayurveda. Om onze spijsvertering te ondersteunen wordt in de Ayurveda aangeraden geen rauw zwaar verteerbaar voedsel te nemen.

Kruiden als gember en zwarte peper toegevoegd aan het voedsel hebben een spijsverterings stimulerend effect. Een ander zeer waardevol advies is het drinken van heet water. Vergelijk dit met een pan waarin je met boter een eitje hebt gebakken. Als je deze pan met koud water uitspoelt is dat lang niet zo effectief als wanneer je dat met heet water doet. Vasten kan ook zeer effectief zijn om Ama te bestrijden.

Ama accumuleert in het lichaam in de Srotas (de lichaamskanalen) alwaar het de natuurlijke vloeistoffencirculatie zal verstoren. Hierdoor ontstaat disregulatie met als gevolg ziekte.

victor manhave

Advertenties

Over Victor Manhave

Studied Ayurveda from '91-'95 in Mumbai (Bombay) Studied Medicine from '96-'02 in Rotterdam at Erasmus Medical Centre Ayurveda Clinic in Rotterdam

Geplaatst op maart 26, 2012, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: