Regelmatig last van verkoudheid of voorhoofdsholte ontstekingen?

Anu thailam is een van de bekendste neus-olieen in Ayurveda en het betekent: datgene dat tot in de subtielste kanalen kan doordringen. De olie heeft een groot effect op vele aandoeningen die zich in het hoofdgebied afspelen.

In de dagelijkse leefstijl volgens Ayurveda raadt men aan om o.a. de neusholte te  verzorgen met olie. Onze neusgaten zijn de belangrijkste poorten van Prana, de levenskracht die vooral via onze adem ons lichaam binnen komt.

Anu thailam wordt geprezen in de oudste Ayurveda geschriften: ’Door dagelijks Anu thailam te gebruiken voorkomt men problemen met het zicht, de reuk en het gehoor’. Anu thailam werkt balancerend voor alle doshas en daarom is de olie  geschikt voor alle constituties. De olie werkt verzachtend op de neusslijmvliezen en gaat droogheid en jeuk in de neus tegen. Verder vermeldt de tekst dat het gebruik van Anu thailam ook het grijs worden van het haar tegengaat en in plaats van dat het haar begint uit te vallen, het juist overvloedig begint te groeien! Anu thailam verlicht veel aandoeningen in het hoofdgebied en deze thailam werkt versterkend op de weefsels van de schedel. Anu thailam zorgt voor een stralend gezicht en een mooie stem. Onze zintuigen blijven vrij van aandoeningen en ze worden krachtiger, en zelfs op gevorderde leeftijd zal het hoofd geen tekenen van ouderdom vertonen’. (Charak Samhita)

Anu thailam heeft een reinigende werking, en omdat de meeste ingrediënten een verkoelende werking hebben, maakt het Anu thailam vooral geschikt voor aandoeningen van Pitta dosha. Veel van de ingrediënten van deze neusolie zijn wrang van smaak, en helpen daarom ook goed bij het stoppen van neusbloedingen. Anu thailam wordt gebruikt bij Nasya- behandelingen. Hierbij worden de holtes eerst geopend door middel van een stoombehandeling. Vervolgens worden er gemiddeld acht druppels olie in ieder neusgat aangebracht en opgesnoven. Deze behandeling heeft een diep reinigende werking en kan gebruikt worden wanneer er problemen zijn in en rond het hoofdgebied.

Volgens Ayurveda zijn onze zintuigen de ‘poorten van perceptie’ waardoor wij de wereld waarnemen. Dagelijks gebruik van Anu thailam houdt de kwaliteit van onze zintuigen in stand en heeft daarom ook een verhelderende werking op de geest en onze perceptie. Voor een goede verzorging van zintuigen en geest kan men dagelijks ook een aantal druppels Anu thailam op de kruin aanbrengen.

Victor Manhave

Advertenties

Over Victor Manhave

Studied Ayurveda from '91-'95 in Mumbai (Bombay) Studied Medicine from '96-'02 in Rotterdam at Erasmus Medical Centre Ayurveda Clinic in Rotterdam

Geplaatst op december 12, 2011, in Uncategorized en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: