Ayurveda en delicate hormonale balans

Hormonen zijn ontdekking van de laatste eeuw en werden in de ayurveda als zodanig niet benoemd. Zoals bekend draait in de ayurveda de hele fysiologie, pathologie om Vata, Pitta en Kapha.

Als men de verschillende hormonen in het lichaam en hun werking analyseert, is er wel een een extrapoloatie van de hormonen naar da werrking van Vata, Pitta en Kapha te maken.

Kapha is het anabole, opbouwende principe, Pitta het metabole en vata het katabole.

In de jonge jaren vanaf de geboorte tot aan de puberteit zijn vnl de anabole hormonen actief, zoals de groeihormonen. Groeihormonen zouden op deze wijze bekeken geschaard kunnen worden onder de Kapha-energie. Overigens alle hormonen die weefselgroei bevorderen (ook de geslachtshormonen) vallen op die manier onder Kapha.

Als bij vrouwen tussen het 40ste en 50ste levensjaar de menopauze intreedt, betekent dit ook het einde van de oestrogene hormonen. Oestrogenen zorgen iedere maand voor de vorming van baarmoederslijmvlies, en in het algemeen gaan ze botontkalking tegen en zorgen ze voor gezonde slijmvliezen. Tijdens de menopauze neemt kapha af en vata toe (gebeurt overigens bij iedereen, mannen en vrouwen, rond die leeftijd). Na de menopauze krijgen vrouwen botontkalking, gevoeliger slijmvliezen (droog= kenmerk vata) en stopt de menstruatie.

In de puberteit (pitta-tijdperk van ca 13 jaar tot 40 jaar) nemen de geslachtshormonen toe en zorgen voor alle geslachtskenmerken zoals haargroei en ontwikkeling van primaire en secundaire geslachtskenmerken (primair=spermatozoïd vorming, menstruatie, secundair is haargroei en borstontwikkeling). Je zou dan kunnen zeggen dat de geslachtshormonen zowel een kapha eigenschap (opbouwend) hebben als een pitta kenmerk.

Hormonen van de schildklier en van de spijsvertering zou je kunnen onderverdelen in Pitta. Schildklierhormoon zorgt voor aanjagen van stofwisseling.

Insuline, wat ook een hormoon is, kan weer gezien worden als een kapha hormoon, omdat het zorgt voor de opslag van energie (glucose) in de cellen (anabool)

Adrenaline, het stress hormoon, zou ik onder Vata willen scharen. Bij het toenemen van adrenaline in het bloed, het ‘flight and fight’hormoon, reageren de zenuwen sneller en stopt de spijsvertering. Een hoog vata zorgt ook voor een slechte spijsvertering. Vata is het principe van beweging.

Opvallend is dat vrouwen met relatie veel vetweefsel (kapha) over het algemeen minder klachten van de menopauze krijgen (botontkalking, droge slijmvliezen, veroudering), maar wat je ook vaak ziet vouwen met fors overgewicht is dat ze last krijgen van het zgn hirsutisme (overbeharing, op plekken waar vrouwen normaal geen haargroei hebben, zoels op de borst of kin)

Jongeren die in de puberteit verkeren hebben een hoger gehalte aan testosteron en dit gaat vaak gepaard met acne. Als therapie wordt vaak hormoonsuppletie gegeven om de lichaamseigen hormoonafgifte te remmen. De puberteit is het Pitta-tijdperk. Bloed wordt als een weefsel dat sterk onder invloed van pitta staat, gezien. Het verminderen van pitta dmv het vermijden van scherp of zuur voedsel en het innemen van bittere koelende kruiden geeft vaak verlichting van klachten. (in mijn eigen praktijk geef ik bij acne vaak kruiden met natuurlijke oestrogene werking en dit helpt heel goed.)

Nogmaals in ayurveda wordt niet gesproken over hormonen. Alles wordt gezien als onder invloed van VP en K. Het blijft raadzaam om in de jonge jaren nie teveel kapha verhogend voedsel te eten en in de puberteit tot 40 zoveel mogelijk pitta verhogend voedsel te vermijden. Na het 40ste jaar als de vata hoog wordt, dient zoveel mogelijk kapha verhogend voedsel gegeten te worden. Op deze manier kun je de negatieve invloeden van de hormonen minimaliseren.

www.ayurvedadokter.nl

Advertenties

Over Victor Manhave

Studied Ayurveda from '91-'95 in Mumbai (Bombay) Studied Medicine from '96-'02 in Rotterdam at Erasmus Medical Centre Ayurveda Clinic in Rotterdam

Geplaatst op december 5, 2011, in Uncategorized en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: